8.6 C
Slovakia
štvrtok, 19 septembra, 2024
spot_img
ÚvodRecenzieDavid Gilmour – Luck and Strange

David Gilmour – Luck and Strange

David Gilmour Luck and Strange

David Gilmour, bývalý člen legendárnych Pink Floyd a gitarový mág, sa rozhodol po ôsmich rokoch vydať nový sólový album. Sám ho ešte pred vydaním označil za to najlepšie, čo od Dark Side of the Moon vydal a do jeho tvorby zapojil časť svojej rodiny.

Celý album otvára krátka inštrumentálna skladba Black Cat. Podobne sa začína každý Gilmourov sólový album a poslucháč tak dostáva priestor na naladenie sa na jeho vlnu. Hneď druhou položkou je rovnomenná Luck and Strange. Takmer sedem minút dlhá  skladba by sa dala rozdeliť na dve časti. Zatiaľ čo v prvej sa David Gilmour predvedie aj v úlohe speváka, miestami až v neobvyklých výškach, v tej druhej, inštrumentálnej, už sa plne venuje svojej charakteristickej gitarovej hre.

The Piper´s Call, prvý zverejnený singel, je miestami jemná a pokojná akustická skladba, ktorú pretína klasický pink floydovský refrén. Gikmora krásne dopĺňa jemný ženský zborový spev v pozadí a samozrejme jeho gitarové vyhrávky.

Šesťminútová A Single Spark je z väčšej časti inštrumentálnou skladbou. Ku kapele sa jemne pridávajú sláčiky a pôsobí tak voľnejšie a nadnesene. Samozrejme nechýba ani Gilmourove sólo.

Gilmour na albume zaujímavo strieda skladby, ktoré majú klasickú stopáž okolo štyroch minút s tými, ktoré presahujú šesť minút. Výnimkou je inštrumentálna Vita Brevis. 46 sekundová inštrumentálna skladba, ktorá je akousi krátkou vložkou medzi jednotlivými skladbami.

Between Two Points je jednou z najsilnejších na albume. Paradoxne ide o cover The Montgolfier Brothers a zároveň sa spevu ujala Gilmourova dcéra Romany. A práve to z nej robí tak silný kúsok. Hlas Romany Gilmour je jednoducho nádherný. Na nahrávke pôsobí absolútne čisto, nevinne a magicky.

V závere sa predstaví aj jej otec krátkym gitarovým sólom. Samotná Romany zatiaľ vlastnú hudbu netvorí ale pokiaľ by sa po úspechu tejto skladby rozhodla pre opak nešlo by o krok vedľa.

Posledným zverejneným singlom pred vydaním albumu bola skladba Dark and Velvet Nights. Tá je od zvyšku skladieb ľahko odlišná svojim zvukom. Je v nej počuť nádych sedemdesiatych rokov a predovšetkým pomerne ostrá gitarová hra. Výborne tu znejú aj doprovodné hammondky. Hneď po nej nasleduje v ostrom kontraste jemná a pokojná Sings.

Nasleduje viac ako sedem minútová Scattered. V nej sa vystriedajú snáď všetky nástroje, ktoré boli na albume použité. Zakončená je viac ako troma minútami inštrumentálnej hry a fanúšikovia Gilmourovej gitarovej hry si práve pri tejto časti prídu na svoje.

Na album sa tiež dostala skladba Yes, I Have Ghosts. Tú Gilmour vydal ako singel ešte v období covidu v roku 2020. Po hudobnej stránke nie je skladba tak náročná alebo prepracovaná ako zvyšok albumu no aj napriek tomu ide o jednu z najkrajších piesní z celej Gilmourovej sólovej tvorby. Okrem príjemnej akustickej nálady v nej znova krásne vyznieva hlas dcéry Romany a ide tak o poctivý a mimoriadne vydarený duet dcéry a otca.

Záver albumu patrí štrnásť minútovému záznamu jamu skladby Luck and Strange. Aj pri tejto skladbe si znova prídu na svoje obdivovatelia Gilmourovej hry, keďže je celá skladba čisto inštrumentálna.

Luck and Strange by sa dal pokojne označiť ako rodinný album. O texty piesní sa postarala Davidova žena Polly Samson. Na texte ku skladbe Scattered sa podieľal aj syn Charlie. Rovnako ďalší syn Gabriel prispel vokálmi v skladbách The Piper´s Call a A Single Spark.

Dcéra Romany okrem spevu prispela aj svojou hrou na harfu a tiež doprovodnými vokálmi. Na albume sa rovnako podieľal bývalý koncertný basgitarista Pink Floyd Guy Pratt, brat Briana Ena Roger Eno a v skladbe Luck and Strange môžeme počuť klavírny part Richarda Wrighta. O obálku albumu sa zase postaral legendárny Anton Corbijn.

„S istotou sa dá povedať, že čo sa sólovej tvorby Davida Gilmoura týka, je album jeden z najvydarenejších.“

To, či David Gilmour albumom Luck and Strange prekonal albumy Wish You Were Here, Animals, The Wall či The Division Bell musí každý posúdiť sám. S istotou sa dá ale povedať, že čo sa sólovej  tvorby týka, je album jeden z najvydarenejších. Aj keď je každá skladba na Luck and Strange jedinečná a iná, dokopy ide o kompaktný a ucelený počin.

V istých momentoch sú citeľné samozrejme aj ozveny Pink Floyd ale to je David Gilmour. Vo finále je Luck and Strange poctivým a výborne zvládnutým albumom jednej z najväčších hudobných legiend. Už iba to, že ide o album Davida Gilmoura je záruka kvality.

Aj keď to zo začiatku vyzeralo, že na podporu albumu Gilmour na turné nevyrazí opak sa stal pravdou. Pôjde však iba o Londýn, Rím, Las Vega a New York, pričom sa v každom meste bude konať niekoľko koncertov.

Pre fanúšikov, ktorí sa na koncerty nedostanú si ale Gilmour prichystal aspoň prekvapenie v podobe krátkeho záznamu zo skúšky, ktorý vyšiel v rovnaký deň ako album.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img