8.6 C
Slovakia
štvrtok, 19 septembra, 2024
spot_img
ÚvodNovinkyVýstava Miro Žbirka – Roky a dni sa presúva do Londýna

Výstava Miro Žbirka – Roky a dni sa presúva do Londýna

Výstava Miro Žbirka – Roky a dni, ktorá mapuje život legendárneho slovenského hudobníka Mira Žbirku sa po úspechu v Bratislave, Košiciach, Prahe, sťahuje na istý čas do Londýna. Pod názvom Miro Žbirka: Years and Days bude verejnosti otvorená od 17. septembra do 07. novembra 2024.

Rád zbieral veci aj artefakty zo svojho života. Pripomínalo mu to minulosť – bratský súrodenecký vzťah, bigbítové obdobie, rockový ošiaľ v Československu,  koncerty v legendárnom V-Klube aj na Bratislavskej Lýre, obdobie s Modusom, náročné barové zájazdy v zahraničí, lásku k Bratislave, Prahe, ako aj k Anglicku, odkiaľ pochádzala jeho mama, vzťahy so spoluhráčmi, blízkosť k Marike Gombitovej, Lacovi Lučeničovi, Jankovi Lehotskému a k mnohým ďalším – taktiež k jeho rodine.

„Život zapísaný do jeho pesničiek“ – takto vníma český publicista Honza Vedral tvorbu Miroslava Žbirku. Osobnú mozaiku vystavanú z pracovného života aj súkromia ponúkla úspešná výstava Miro Žbirka – Roky a dni. Konala sa na Bratislavskom hrade, vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach aj v Historickej budove Národného múzea v Prahe.

Teraz prichádza na miesto, ktoré malo osobité miesto u Mira Žbirku a zásadne ovplyvnilo jeho umelecké smerovanie. Uskutoční sa v Londýne, kde strávil množstvo času a kde sa mu nakoniec podarilo splniť si celoživotný sen – nahrávať v meke populárnej hudby – Abbey Road.

Vďaka spolupráci so Slovenským veľvyslanectvom v Spojenom kráľovstve bude možné si pozrieť výstavu Miro Žbirka: Years and Days v Londýne – od 17. septembra do 7. novembra 2024, každý pondelok a štvrtok od 10:00 do 17:00. Svoj záujem je potrebné oznámiť aspoň deň vopred na emailovej adrese: emb.london@mzv.sk.

Slávnostné otvorenie je naplánované na 16. septembra a zúčastni sa ho rodina aj blízki Mekyho spolupracovníci. K vzácnym hosťom bude patriť Rob Cass z Abbey Road Studio, Míla Fürstová, ktorá pripravila booklet k jeho Double Albumu, bývalý futbalový brankár Petr Čech, hudobníčky Nina Kohout Lenny, muzikant Honza Horáček a hudobný publicista Honza Vedral, ktorý napísal biografiu Miro Žbirka: Zblízka


Partneri projektu:

Miro Agency, Pishter Limited, Slovenské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve / Slovak Embassy in UK, Vydrica, Universal Music Group, WARNER MUSIC, Česká televize, RTVS, SOZA, Negativ Film Productions, Qubus Design Studio, Czech Centre London, THTcase.cz, DHL.


spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img